V zadnjem času se veliko govori o tem, da naj bi bila dieta z nizkim glikemičnim indeksom optimalna za zdravo izgubljanje teže. O določenih dietah, ki so osnovane na teh dognanjih smo že pisali. Tako med diete z nizkim glikemičnim indeksom spadata South Beach in Montignacova dieta. Obstajajo tudi druge komercialne diete, ki temeljijo na uživanju živil z nizkim glikemičnim indeksom.

Kaj je dieta z nizkim glikemičnim indeksom?

To je način prehranjevanja, pri katerem izbiramo živila na podlagi njihovih učinkov na vrednosti krvnega sladkorja. Glikemični indeks (GI) je pravzaprav osnova oziroma pripomoček za dieto, kot je to na primer štetje kalorij ali merjenje količine vnosa posameznih hranil. Živila so po sistemu razvrščena na lestvico od 1 do 100. Na podlagi tega so nato osnovane različne diete, pri katerih izbiramo živila, ki imajo nizek indeks, na primer GI pod 50 ali 55.

Za razliko od drugih diet, ta ne predpisuje omejitve količin vnosa hranil ali optimalnega dnevnega vnosa kalorij. Temelji pa na dejstvu, da določena zdravila povzročajo velika nihanja vrednosti krvnega sladkorja. Tako na primer beli kruh, piškoti, krompir, povzročajo hitri dvig krvnega sladkorja. Če ne želimo takšnih nihanj, moramo uživati ogljikove hidrate, ki se iz prebavnega trakta sproščajo postopoma in zagotavljajo počasnejše dvige in upade vrednosti krvnega sladkorja. V prehrano so vključena polnovredna živila, z veliko vsebnostjo vlaknin, ki pomagajo pri zmanjšanju občutka lakote ter pomagajo pri prebavi.

Ali dieta deluje?

Raziskave so dokazale, da lahko zraven izgube teže na nizkoglikemični dieti pričakujemo dolgoročne pozitivne učinke na zdravje. Tako je potrjeno, da dieta zmanjša verjetnost za nastanek diabetesa in srčnih bolezni. Glede na dejstvo, da se ni potrebno omejevati pri količini zaužite hrane, je dieti lažje slediti in jo implementirati v vsakodnevno življenje. Zaradi tega so učinki diete tudi bolj sledljivi, saj je težko raziskovati učinke na dietah, kjer se ljudje večkrat pregrešijo.

Živila glede na glikemični indeks

Omenili smo že, da na dieti uživamo pretežno živila z nizkim GI in se izogibamo živilom z višjim GI. Za nizek GI se smatra, če je le ta pod 55, srednji, če je ta med 56 in 69, ter visok, če je ta nad 70. Poglejmo si nekaj primerov živil, glede na njihov glikemični indeks.

Visok GI: beli riž, beli kruh, krompir, batata, krekerji, pijače z obilico sladkorja, sladki kosmiči, glukoza.

Srednji GI: beli sladkor, basmati,  grozdje, grozdni sok, rozine, sladoled, banane, špageti.

Nizek GI: ovseni kosmiči, grah, korenje, fižol, humus, posneto mleko, večino sadja (razen grozdja, banan, lubenice).

Natančnejše zbirke z razdelitvijo večine poznanih živil, lahko najdete na spletu, pri čemer pazite, da boste informacije pridobili iz zanesljivih virov.

Paziti moramo tudi na…

V kolikor želimo izgubiti telesno težo ni dovolj, da le pazimo na uživanje živil z nizkim GI, temveč tudi na izbor živil, ki vsebujejo zdrave maščobe in beljakovine. Za primer, polnomastno mleko ima glikemični indeks 31, ampak zaradi visoke vsebnosti maščob ne pomaga najbolje pri izgubljanju telesne teže. Prav zaradi tega imajo diete z nizkim GI pridružene druge ukrepe, ki jih moramo sočasno upoštevati, da je hujšanje karseda učinkovito in zdravo.

Poleg izbire živil moramo paziti tudi na način uživanja le teh. Napačna priprava, predelava in kombinacija živil, lahko namreč prav tako kot nepravilna izbira samega živila vodijo do sprememb v vrednosti glikemičnega indeksa celotnega obroka. Poleg vsega naštetega pa je dobro, da sočasno z dieto na naš urnik dodamo tudi redno telesno aktivnost.

V kolikor se odločate za pričetek z nizkoglikemično dieto, se podrobneje pozanimajte o njej. Na spletu je moč najti pester nabor informacij, ki vam lahko pomagajo pri pravilnem načrtovanju diete. Svetujemo, da te informacije pridobivate na spletnih mestih s strokovno podlago.

Sledite naši instagram strani:

[wdi_feed id=”1″]

Add to Favourites