Michel Montignac je bil francoz, ki je, kljub svoji nemedicinski izobrazbi, odkril način za učinkovito zmanjševanje telesne teže. V njegovi družini je bila, pri skoraj vseh družinskih članih, prisotna debelost, prav tako pa je bil pretežek sam. Zato je poskušal razviti sistem, da bi izgubil preveliko telesno težo, kar mu je tudi uspelo. Danes so njegova dognanja podlaga za ogromno različnih dietnih prehranskih načrtov.

Temelji diete

Montignac je iz lastnih izkušenj prišel do spoznanja, da ni pomembno, koliko jemo, temveč kaj jemo. Njegova spoznanja so vodila do zaključkov, da je štetje kalorij, ki je takrat štelo za edini pravi način hujšanja, nepotrebno. Podal je mnenje, da zmanjšanje kalorij v prehrani povzroči reakcijo telesa, ki vodi do nastajanja zalog energije v telesu. Ta se seveda shranjuje v obliki maščob in tako lahko z nenadnim znižanjem kalorij v prehrani dosežemo ravno nasprotni učinek. Njegova predvidevanja so bila znanstveno potrjena. S tem je dokazal, da prehranski nasveti, osnovani na teoretičnih modelih, pogosto nimajo praktične vrednosti.

Kaj torej predpisuje dieta?

Dieta predpisuje uživanje živil z nizkim glikemičnim indeksom. Glede tega je v mnogih ozirih podobna dieti South Beach, katero prav tako omenjamo na spletni strani.

Upoštevati moramo slednje:

  • Najboljši ogljikovi hidrati so tisti z nizkim glikemičnim indeksom.
  • Kvaliteta živil z visoko vsebnostjo maščob je odvisna od razmerja maščob, ki se v le teh nahajajo. Tako je najboljša hrana z visoko vsebnostjo omega 3 maščobnih kislin (ribe in druga živila) in nenasičenih maščobnih kislin, kot je na primer olivno olje.
  • Izogibamo se nasičenim maščobnim kislinam, ki jih najdemo v maslu ali mastnih delih mesa.
  • Beljakovine izbiramo glede na njihov izvor in glede na to, ali povzročajo večanje telesne teže.

To pravzaprav ni klasična dieta

Bistvo Montignacove diete ni le izguba teže, temveč zdrav način prehranjevanja. Dieta v ožjem smislu pomeni posebno prehrano, s katero omejimo količinski vnos hranil, da dosežemo zmanjšanje teže.  To je mogoče izvajati kratek čas, saj diete, ki omejijo vnos hranil, niso primerne za daljši čas. Montignacova dieta ne omejuje količin zaužite hrane, temveč le navaja, katera živila so tista, ki imajo primerne značilnosti, da ne povzročajo višanje telesne teže. Dolgotrajno upoštevanje te diete prav tako ne vodi do pomanjkanja nobenih za zdravje ključnih hranil. Pomanjkanje nekaterih hranil je lahko težava pri dolgotrajnemu sledenju nekaterih omejujočih diet. Zaradi tega se pred pričetkom diete zmeraj prepričajte o morebitnih posledicah in o časovnih okvirih trajanja diete.

Cilji diete

Omenili smo že, da s pravilnim upoštevanjem navodil v dietnem načrtu izgubljamo težo na zdrav način in se jo naučimo ohranjati na ciljni vrednosti. Cilj diete pa ni le izguba teže. Po ugotovitvah znanstvenih raziskav, sledenje dieti vpliva tudi na dejavnike tveganja za pojav kroničnih bolezni. Tako je znano, da zmanjša možnosti za nastanek diabetesa tipa 2 ter zmanjša nevarnost za pojav srčno-žilnih obolenj.

Znanstvene potrditve – spremembe metabolizma

Leta 2001 je British Journal of Nutrition objavil raziskave študije, ki so dokazovale učinkovitost Montignacove diete. Izsledki študije potrjujejo, da ima upoštevanje glikemičnega indeksa in drugih metaboličnih potencialov živil, pozitivne dolgoročne učinke na metabolizem. Spremembe v metabolizmu se pojavijo že šest dni po pričetku diete. Pozitivne spremembe metabolizma so: spontano zmanjšanje kaloričnega vnosa, zmanjšanje telesne teže in obsega, zmanjšanje nihanj sladkorja v krvi, zmanjšanje nivoja celokupnega holesterola, izboljšanje razmerja holesterola v korist dobremu holesterolu, 35 odstotno zmanjšanje nivoja trigliceridov, zmanjšanje hiperinzulinizma in inzulinske rezistence.

Sledite naši instagram strani:

[wdi_feed id=”1″]

Add to Favourites