Proteini so pomembni gradniki našega telesa. Sestavljeni so iz manjših podenot, aminokislin, ki nastanejo preko prepisovanja informacij preko naših genov. Beljakovine igrajo osrednjo vlogo pri bioloških procesih v telesu, kot so katalitične reakcije, prenašanje določenih snovi po telesu, prav tako pa so tudi del našega imunskega sistema. Beljakovine za izgradnjo naših tkiv in delovanje naših organov dobimo iz hrane. Za kakršenkoli tip živil se odločimo, je dobro, da izbiramo zdrava živila, pridelana s čim manj zdravju škodljivimi snovmi. Predstavljamo vam koncept diete z visoko vsebnostjo beljakovin ter pregled živil, ki vsebujejo višje vrednosti le teh.

Živila z visoko vsebnostjo beljakovin

Živila z visoko vrednostjo beljakovin so meso, ribe, jajca, mleko, sir, skuta, tofu, fižol, leča, soja, jogurt, oreščki, semena in druga živila. Pri izbiri živil je potrebno paziti na dodatni vnos snovi, kot so razni konzervansi, stabilizatorji, arome, barvila in ostanki škodljivih sredstev, ki ostajajo od pridelave oziroma predelave živil. Na splošno je bolje, da si čim več obrokov pripravimo sami doma in kupimo manj predelanih živil, ki so jim dodane snovi zaradi podaljševanje njihovega roka trajanja ali ohranjanja različnih lastnosti.

Koncept diete z visokim deležem beljakovin

Beljakovine so nujno potrebne za izgradnjo in regeneracijo mišic, zaradi česar je prehrana z živili, ki vsebuje povišane vrednosti le teh, priporočena za vse športnike. To je pomembna informacija tudi če se lotevate diete zaradi izgube odvečne telesne teže, saj izguba dodatnih kilogramov ne vodi nujno tudi do lepo oblikovanega telesa. V kolikor želite zares lepo postavo, vam lahko dodatna vadba skupaj s to dieto pomaga pritegniti poglede.

Na dieti z velikim vnosom proteinov se vam ni potrebno boriti z obdobji povečane lakote, kar vam lahko zelo pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov. Pomembna je seveda izbira kvalitetnih živil, vendar je potrebno kljub vsemu paziti na kalorični vnos.

Ključno pri dieti je, da izbirate vire beljakovin, ki ne vsebujejo povečanih vrednosti nasičenih kislin, ter so nizko kalorični. Takšna živila so pusto meso, morska hrana, fižol, soja, mlečni izdelki z znižano vsebnostjo maščob, jajca, oreščki in semena. Dobro je, da izbirate pestro paleto živil in se ne prehranjujete enolično, saj boste tako iz prehrane dobili tudi druge koristne snovi, kot so omega 3 maščobne kisline, vlaknine in minerale.

Spremljanje vnosa beljakovin in varnost diete

Za večino zdravih ljudi je dieta z nizkim vnosom beljakovin neškodljiva. Kot pri vsakem pretiravanju, pa so tudi pri dolgotrajnem sledenju tej dieti, možne določene težave. To so na primer pomanjkanje vlaknin v prehrani, ki lahko vodi do zaprtja, glavobolov ter neprijetnega zadaha iz ust. Nadalje lahko uživanje visoko rizičnih živil, ki vsebujejo veliko maščob, vodi do povišanega tveganja za srčno-žilna obolenja, zato si naredite načrt za dnevno spremljanje vnosa hranil.

Načeloma se dnevni vnos beljakovin na dieti giblje okoli 2g/kg telesne teže, vnos ogljikovih hidratov pa je zmanjšan na minimum. Dieti ni priporočljivo slediti dlje časa, saj lahko pride do pomanjkanja pomembnih hranil. Nekaj več o visoko beljakovinski dieti smo pisali že v članku o Atkinsovi dieti, ki je osnovana na vnosu pretežno beljakovin.

Komu je dieta odsvetovana?

V kolikor imate bolezen jeter ali ledvično bolezen, se pred začetkom diete posvetujte s svojim osebnim zdravnikom. Metabolizem beljakovin je namreč v veliki meri odvisen od delovanja teh pomembnih organov. Seveda je primernost diete odvisna ne le od same bolezni, temveč tudi od stopnje obolenja, kar je zmeraj potrebno oceniti individualno. Zdravnik vam bo pomagal s prilagoditvijo odmerkov zdravil, oziroma vam bo lahko razložil, zakaj je za vas bolje, da izberete kak drug način hujšanja.

Sledite naši instagram strani:

[wdi_feed id=”1″]

Add to Favourites