Na trgu obstaja veliko izvlečkov, pretežno narejenih iz rastlin, za katere velja, da na različne načine pomagajo pri hujšanju. Najpogosteje so le ti uporabljeni kot dodatki k prehrani in se prodajajo pod različnimi imeni. V kolikor se že odločite za nakup kakšnega izmed njih, se prepričajte o vsebini ter ceni, saj so lahko te od izdelka do izdelka precej različne. Spodaj vam predstavljamo pogosto prodajane izvlečke in naravne dodatke za hujšanje ter kratke opise njihovih lastnosti.

Ekstrakt zelenega čaja

Zeleni čaj se zaradi svojih učinkov nahaja v mnogih dodatkih za hujšanje. Njegove pozitivne učinke je dokazalo veliko študij, ki so se osredotočale predvsem na antioksidativno sestavino, katehin. Ta antioksidant ščiti celice pred poškodbami in jih tako ohranja zdrave. Poleg tega sestavine v zelenem čaju stabilizirajo krvni sladkor, nižajo holesterol v krvi in s tem ščitijo pred boleznimi srca in ožilja. Medtem, ko se najbolj priporoča pitje poparka listov zelenega čaja, pa je učinkovit tudi ekstrakt. Ta je primeren predvsem, ko ste zdoma, saj ga lahko dodate v steklenico z vodo.

Hidroksicitrat

Je sol, ki jo pridobivajo iz suhega sadja, predvsem južnoazijskih rastlin (Garcinia cambodia). Dodana je v mnogih izdelkih za hujšanje, saj je znano, da zmanjšuje absorpcijo maščob, pospešuje presnovo maščob, zavira apetit in znižuje nivo LDL holesterola.

Kitosan

Pod imenom kitosan (chitosan) se prodaja vlaknina, ki izvira iz hitinske ovojnice rakcev ter drugih členonožcev. Uživanje kitosana naj bi znižalo previsoke nivoje holesterola. Zaradi vlaknaste strukture tega prehranskega dodatka se zmanjša absorpcija maščob iz črevesja.

Proteini sirotke

Proteini, ki se pridobivajo iz sirotke (whey proteins) so zelo znani med športniki, saj se na široko uporabljajo zaradi anabolnih lastnosti, ki pripomorejo k hitrejšemu razvoju ter regeneraciji mišic. Poleg teh lastnosti je morda manj znano, da proteini sirotke zavirajo apetit, s čimer pomagajo uravnavati zmernost pri hranjenju in so s tem v veliko pomoč pri hujšanju.

Beta glukan

Je koncentrirana topna vlaknina, ki jo pridobivajo iz kvasovk, gob in alg. Na trgu jo najdete v različnih oblikah in kot dodatek različnim izdelkom za hujšanje. Beta glukan znižuje holesterol in pomaga pri kontroli sladkorne bolezni.

Glukomanan

Je vodotopna prehranska vlaknina. Pridobivajo jo iz azijske rastline Konjac in je ena izmed bolj uporabljanih topnih vlaknin za hujšanje. Znano je, da je izredno učinkovita pri uravnavanju krvnega sladkorja. Vlaknina pomaga tudi pri absorpciji vode v prebavilih, znižuje holesterol in niža absorpcijo ogljikovih hidratov. Raziskave potrjujejo pozitivno vlogo glukomanana v obdobju hujšanja.

Mango

Vlaknine iz semena tega sadeža so tradicionalno uporabljene v Afriki, kjer so prvič odkrili njihove učinke na človeško presnovo. Znižuje namreč holesterol, poleg tega pa ima številne druge učinke, ki jih še raziskujejo. Prodaja se v kombinaciji z drugimi sestavinami za hujšanje ali kot samostojni prehranski dodatek. Tradicionalno so semena manga uporabljena v terapiji okužb in bolečin, saj imajo protivnetne in protibolečinske lastnosti.

Cimet

Ta široko uporabljena začimba je uporabna tudi pri hujšanju, saj stabilizira in uravnava krvni sladkor. Cimet upočasni absorpcijo hrane, kar pomeni, da podaljša občutek sitosti. Hrani da sladek priokus, s čimer pomaga zmanjšati vnos nezdravih sladkorjev, pospeši pa tudi presnovo maščob.

Sibirski ginseng

Ginseng je predvsem priporočljiv v začetku hujšanja, saj telesu pomaga prenesti povečane količine stresa. Uživanje ginsenga zmanjša utrujenost ter s tem pripomore k izboljšanju počutja. V trgovinah se dobijo kapsule ali tinktura, pri katerih bodite pozorni na morebitne dodatke, ki lahko zmanjšujejo delovanje tega zelišča.

Na tržišču se vsakodnevno pojavljajo novi izdelki za hujšanje, med katerimi je vrsta snovi, ki jih v tem članku nismo našteli. Zaradi količine teh, smo našteli le tiste, ki so pogosteje uporabljeni in katerih delovanje je dokaj dobro raziskano. V kolikor se odločate za uživanje katerega izmed novejših pripravkov, se pred uživanjem posvetujte o morebitnih stranskih učinkih iz več različnih virov, saj proizvajalci radi zamolčijo kakšno pomembno podrobnost.

 

Sledite naši instagram strani:

[wdi_feed id=”1″]

Add to Favourites