Čeprav je gibanje skupaj s pravilno prehrano edini zdrav način za hujšanje z dolgotrajnimi rezultati, se nekateri vseeno odločijo za uživanje tablet za hujšanje. Ali so te učinkovite in kakšni so možni stranski učinki, vam razkrivamo v tem članku.

Kaj obljubljajo proizvajalci?

Tablete za hujšanje naj bi pripomogle k hitrejši izgubi telesne teže, predvsem v kombinaciji z drugimi metodami hujšanja. Nekatere naj bi delovale tudi brez dodatnega truda, torej brez sprememb prehrane ali povečanja dnevne telesne aktivnosti. Vsaka obljuba pa žal ni resnična, zato je najprej treba sprejeti, da je na trgu veliko izdelkov, ki dejansko ne delujejo. Kako je to mogoče, ali proizvajalci nimajo slabe vesti in ali na trgu ni pravega nadzora, so najbrž prva vprašanja, ki se nam porajajo ob tem dejstvu. Odgovori nanje so pravzaprav čisto preprosti. Zaradi številnih novih izdelkov, ki vsakodnevno preplavljajo tržišče, je namreč pravi nadzor praktično nemogoč. Proizvajalci in prodajalci želijo zaslužiti in tako je marsikdaj slaba vest na zadnjem mestu.

Kaj je v tabletah za hujšanje?

Načeloma se v tabletah za hujšanje nahajajo snovi, ki delujejo kot laksativi, stimulansi ali supresivi. Laksativi naj bi topili maščobo in očistili organizem škodljivih snovi, pri čemer je potrebno vedeti, da boste veliko več časa presedeli na straniščni školjki. Laksativi lahko vplivajo na delovanje drugih zdravil, zato v času dveh ur po zaužitju, ni priporočljivo jemati drugih zdravil, ki jih morda redno jemljete. Te snovi lahko polenijo črevo, saj delujejo kot stimulatorji gibanja črevesne stene, kar pomeni, da se po dolgotrajni uporabi, lahko pojavi neke vrste odvisnost od laksativov.

Stimulansi metabolizma naj bi pospešili metabolizem in s tem kurili maščobe. Pogosto se zaradi teh snovi pojavijo nemir, razdražljivost in povišan srčni utrip. Kot stimulansi se namreč uporabljajo kofein, ekstrakt zelenega čaja in druge  snovi s poživitvenimi učinki. Problematika pa velikokrat ni v snoveh samih, temveč v količini le teh. V eni tableti se tako lahko nahajajo previsoke doze, ki na primer ustrezajo dvema ali trem skodelicam kave.

Supresivi v tabletah za hujšanje so snovi, ki naj bi zmanjšale apetit in povzročale občutek sitosti, s tem pa preprečevale prenajedanje. Velikokrat so v ta namen uporabljene vlaknine, ki sicer res vplivajo na občutek sitosti, vendar pa lahko povzročajo določene stranske učinke. Najpogostejši stranski učinki, ki se pojavljajo so napihnjenost, driska in težave s prebavo.

Kako prepoznati prevaro?

Oglasi za tablete, ki naj bi pomagale pri hujšanju so si med seboj pogosto dokaj podobni. Če ste pozorni, lahko izluščite vzorec ponavljajočih se marketinških potez, kar vam bo pomagalo oceniti, ali je vse skupaj resnično le zavajanje.

Oglas ponavadi razlaga ravnokar odkrito delovanje določene snovi, ki revolucionarno pomaga pri zmanjševanju teže. Večina oglaševanih snovi se je uporabljala že stoletja, vendar nihče ni pomislil, da bi jo uporabljal prav v te namene. Pogosto so navedeni izsledki prirejenih študij iz inštitutov, ki so v zasebni lasti, za katere ni nobenih dokazov, da so se dejansko izvajale. Za boljše delovanje je originalni snovi dodano še kup drugih snovi, za katere naj bi bilo že znano, da pomagajo pri hujšanju. Cena stekleničke tablet je pogosto zasoljena, seveda pa imate možnost kupiti izdelek po akcijski ceni, s katero prihranite 20%. Resnica: prodajalec zasluži ogromno, saj je cena snovi, ki se nahajajo v tabletah, pogosto zelo nizka. Za nameček je potrebno tablete jemati kar nekaj časa, pogosto vam prodajalci obljubljajo revolucionarni učinek po treh mesecih (to je dovolj dolgo, da zaslužijo zajeten kupček denarja in dovolj kratko obdobje, da boste zainteresirani za nakup teh čudežnih tablet).

Potencialno nevarne snovi

Uživanje tablet za hujšanje je lahko nevarno. Najpogosteje so stranski učinki toksično delovanje na jetra, saj preko jeter potujejo vse snovi, ki jih vnašamo v svoje telo. Drugi potencialno nevarni stranski učinki so še dehidracija, neravnovesje elektrolitov v telesu, hitrejši srčni utrip, visok krvni pritisk, nespečnost, težave z ledvicami, rektalna krvavitev in drugi.

Zapomnite si: če zveni preveč enostavno in nemogoče, potem je to najverjetneje laž. Če bi ljudje lahko hujšali s tabletami, ne bi bil nihče debel.

 

Sledite naši instagram strani:

[wdi_feed id=”1″]

Add to Favourites