Dieta

Kaj je dieta?

Nasvetov glede izgubljanja teže je veliko. O tej temi je govora v različnih krogih, tako strokovnih, kot tudi drugih. Ob vedno večji problematiki debelosti se na tržišču najde veliko produktov, ki zagotavljajo prav to, kar potrebujemo. H komurkoli se že obrnete po nasvet, imejte v mislih, da trgovci primarno prodajajo. Pri tem je seveda drugotnega pomena, ali izdelek vam pomaga ali škodi. Po navadi se škodljivosti kakšnih pripravkov za hujšanje priročno postavljajo v ozadje, da izgleda, kot da je stvar neškodljiva. Velikokrat pa se zgodi, da še trgovci ne vedo, kaj vse se lahko zgodi zaradi nepremišljene uporabe izdelka, ki ga prodajajo. Mnogi strokovnjaki so dokazali, da za zdravo izgubljanje teže ne potrebujemo nobenih posebnih pripravkov. Dejstvo je, da za najbolj zdravo hujšanje potrebujemo le dvoje: telesno aktivnost ter spremembo prehrane.

kaj je dieta
dieta

Izgubite težo z dieto

V znanstvenih raziskavah so dokazali, da kljub povečani telesni aktivnosti, veliko za izgubo odvečnih kilogramov naredimo z zmanjšanjem količine zaužite hrane. Zagotovo je že vsak izmed nas slišal za kakšno izmed najrazličnejših diet, ki so bolj ali manj znane. Nekaj izmed njih je že dokazano preizkušenih in učinkovitih. S časom pa se jih pojavlja zmeraj več. Če se odločate za izgubo teže z dieto je zagotovo najbolje, da se pred samim začetkom prepričate o tem, kaj vam ta odločitev prinaša. V kolikor ne veste, za katero izmed diet bi se v množici najrazličnejših odločili, vam ponujamo kratek pregled najbolj znanih diet.

Popularne diete

Izbira diete je zagotovo lažja, ko slišite o mnogih pozitivnih izkušnjah drugih, ki so se hujšanja lotili s pomočjo le te. S pomočjo izkušenj drugih dobite vpogled v sam potek diete, izveste o prednostih, slabostih ter morebitnih ovirah, ki vam lahko otežijo pot do cilja. Izmed znanih diet jih lahko na primer izpostavimo le nekaj: ločevalna, ketonska, Atkinsonova, paleo, kandida, hitra dieta. Nekatere izmed njih so dokazano učinkovite, prav tako pa med znanimi dietami krožijo tudi takšne, ki so lahko škodljive. Vse izmed naštetih pa so seveda optimalno učinkovite ob dodatnem povečanju telesne aktivnosti.

Kako se odločiti?

Primerno dieto zase boste morali med množico različnih izbrati sami. Pred odločitvijo o pričetku s spremembo prehrane, se o dieti pozanimajte kolikor je le mogoče. V kolikor imate pridružene druge kronične ali akutne bolezni, se pred pričetkom posvetujte z zdravnikom. Takšne bolezni so na primer prehlad, kronične bolezni kot so slabokrvnost, revmatska obolenja, diabetes, alergije in druge.

Za vse obstaja pravi čas!

Za pričetek z dieto izberite pravi čas. Ne hitite pretirano, saj v določenih primerih izvajanje diete ni primerno. Tako je neprimerno začeti z dieto v obdobju večjega stresa, kadar se v vašem življenju dogajajo druge spremembe ali kmalu po večji poškodbi. V obdobju povečane potrebe organizma po hranilih je potrebno paziti na zadosten vnos hrane. To v splošnem pomeni, da je večina diet odsvetovana v obdobju nosečnosti, če ste pred kratkim zelo povečali dnevno telesno aktivnost, v obdobju prebolevanja bolezni. Prav tako je potreba po hranilih večja v obdobju rasti, zato se diete odsvetujejo otrokom in mladostnikom do konca obdobja rasti. Ti morajo zato dieto, v kolikor je potrebna, izvajati nujno pod nadzorom svojega pediatra.

Sledite naši instagram strani:

[wdi_feed id=”1″]