Dieta s solato
O dieti:
Z uporabo diete s solato, boste dnevno v telo vnašali približno 1300 kalorij. V enem mesecu boste tako lahko shujšali 4 kilograme. Dieta traja 4 tedne, priporoča pa se vsem, ki imajo težave s prebavo, zadrževanjem tekočine v telesu in tistim, ki imajo suho in neblestečo kožo.
Dodatna navodila:
Največji del jedilnika v tej dieti sestavlja zelenjava (55-60 %). Prednost morate dati surovi zelenjavi, ker se s kuhanjem uničujejo vitamini in minerali. Jedilnik lahko prilagodite svojim navadam, kar pomeni, da lahko izberete solate, ki so vam najbolj všeč, je pa pomembno, da kombinirate čim več vrst zelenjave. Lahko menjavate tudi vrste ribe in mesa. Pri tem dajte prednost pustemu mesu. Pri mesu nikakor ne prekoračite priporočene količine, ta je 150 g (50 g za pršut) dvakrat tedensko. Dnevno lahko uporabite 3 žlice olivnega olja, ki jih razporedite za kuhanje in začinjanje solat. Prednost dajte integralnemu (polnozrnatemu) kruhu, testeninam in rižu – tako boste imeli pod nadzorom vnos ogljikovih hidratov, izboljšali boste prebavo in vzpodbudili delovanje črevesja. Prednost dajte tudi svežemu sezonskemu sadju. Pri prehrani uporabljajte morsko sol, ker vsebuje manj natrija, ki zadržuje tekočino v telesu. Če želite, lahko uporabljate kis (vinski ali jabolčni), ali ga zamenjajte z limoninim sokom. Okus solate lahko obogatite z začimbnimi rastlinami ali z malo gorčice. Uporabljajte le umetna sladila.
Nekaj besed o solatah:
Solate so bogate z vlakninami, ki lajšalo delovanje črevesja, so tudi zelo koristne pri shujševalnih dietah, ker upočasnjujejo absorbcijo sladkorjev, s čemer omogočajo organizmu, da jih ta postopno izkorišča. Poleg tega so solate dragocen vir vitaminov (A, C, E) in mineralov, še posebej kalija, ki preprečuje zadrževanje vode, in pa bakra, cinka, selena. Čim manj časa poteče od takrat, ko se solato nabere, do takrat, ko se jo poje, tem bolj je solata bogata z vitamini.
Seznam sezonskih solat:
Pomlad: šparglji, blitva, koromač, borokoli, cikorija, maslena solata, fižol, grah, bob, paprika, paradižnik, redkev, stročji fižol
Poletje: kumare, stročji fižol, jajčevec, paprika, grah, paradižnik, špinača, bučke
Jesen: rdeča pesa, artičoke, brstični ohrovt, cikorija, koromač (sladki janež), bučke
Zima: rdeča pesa, blitva, artičoke, korenček, ohrovt, cikorija, koromač, endivija, maslena solata, radič, repa, špinača, zelje, bučke
Kako ohraniti težo?
Z dnevnim vnosom 1600 kalorij boste zadržali pridobljeno telesno težo. Sveža zelenjava je pomembna tudi za vzdrževanje pridobljene vitke linije (pojejte vsaj dve porciji sveže zelenjave dnevno). Trikrat tedensko lahko pojeste 200 g stročnic (pri tem je mišljena teža suhih surovih stročnic). Stročnice lahko zamenjate s 30 g integralnih testenin ali integralnim rižem začinjenim s 50 g stročnic ali z 250 g poljubne zelenjave. Vsaj enkrat tedensko skuhajte zelenjavno juho (200 g) s 30 g testenin ali riža. Pojejte 150 g nemastnega mesa (ali ribe) ali 80 g skute vsaj dvakrat tedensko. 4 žlice olja dnevno razporedite za kuhanje in začinjanje jedi.
1. dan |
Zajtrk: |
2,5 dl delno posnetega mleka s tremi žlicami mueslija |
Malica: |
1 kozarec soka iz agrumov |
Kosilo: |
solata iz stročnic, 40 g integralnega (polnozrnatega) kruha, 200 g sadja |
Večerja: |
predjed iz surove zelenjave (zelena solata, korenček, zelena), 150g ribe pečene v foliji, začinjene z omako iz mete, solata iz endivije, 200g sadja |
|
2. dan |
Zajtrk: |
2,5 dl delno posnetega mleka, 3 integralni prepečenci |
Malica: |
200 g sadja |
Kosilo: |
solata s papriko, 200 g sadja |
Večerja: |
predjed iz surove zelenjave; 50 g integralnega riža z 2 paradižnikoma, 75 g kuhane zelenjave (korenček, grah), žlico koruze, olivnim oljem; 200g sadja |
|
3. dan |
Zajtrk: |
1 nemastni jogurt s tremi žlicami mueslija |
Malica: |
1 kozarec soka iz agrumov |
Kosilo: |
100 g nemastnega mletega mesa, 200 g krompirja, 1 jajce, 70 g integralnih testenin začinjenih s svežim paradižnikom in nasekljano rukolo, 200 g sadja |
Večerja: |
mešana solata iz rdečega radiča, paradižnika in kumar, 50 g na pari kuhane špinače, 200 g sadja |
|
4. dan |
Zajtrk: |
2,5 dl delno posnetega mleka, 4 integralni prepečenci |
Malica: |
200 g sadja |
Kosilo: |
100 g nemastnega mletega mesa, 200 g krompirja, 1 jajce, 40 g integralnega kruha, 200 g sadja |
Večerja: |
50 g integralnega kruha, goveji zrezek z žara, pečena zelenjava (jajčevec, bučke in rdeči radič), cikorija |
|
5. dan |
Zajtrk: |
1 nemastni jogurt s tremi žlicami mueslija |
Malica: |
1 kozarec soka iz agrumov |
Kosilo: |
riž z rdečim radičem, 200 g sadja |
Večerja: |
mešana solata iz endivije, zelenega radiča in paradižnika, 150 g pečene ribe, pečeni jajčeveci |
|
6. dan |
Zajtrk: |
2,5 dl delno posnetega mleka, 3 integralni prepečenci |
Malica: |
200 g sadja |
Kosilo: |
100 g graha skuhanega v slani vodi in začinjenega z žličko tatarske omake, 1 kumara, 200 g sadja |
Večerja: |
surova zelenjava, zelenjavna juha s 30 g stročnic in 30 g testenin ali riža, 200 g sadja |
|
7. dan |
Zajtrk: |
1 nemastni jogurt, 3 integralni prepečenci |
Malica: |
1 kozarec soka iz agrumov |
Kosilo: |
30 g integralnih testenin začinjenih s paradižnikovo omako in 50 g graha, 50 g šunke ali pršuta; 200 g sadne solate iz sezonskega sadja |
Večerja: |
zelena solata, 2 trdo kuhani jajci, kuhana zelenjava (špinača, cvetača), 200 g sadja |
|
8. dan |
Zajtrk: |
2,5 dl delno posnetega mleka s tremi žlicami mueslija |
Malica: |
1 kozarec soka iz agrumov |
Kosilo: |
solata iz stročnic, 40 g integralnega (polnozrnatega) kruha, 200 g sadja |
Večerja: |
predjed iz surove zelenjave (zelena solata, korenček, zelena), 150 g ribe pečene v foliji, začinjene z omako iz mete, solata iz endivije, 200 g sadja |
|
9. dan |
Zajtrk: |
2,5 dl delno posnetega mleka, 3 integralni prepečenci |
Malica: |
200 g sadja |
Kosilo: |
solata s papriko, 200 g sadja |
Večerja: |
predjed iz surove zelenjave; 50 g integralnega riža z 2 paradižnikoma, 75 g kuhane zelenjave (korenček, grah), žlico koruze, olivnim oljem; 200 g sadja |
|
10. dan |
Zajtrk: |
1 nemastni jogurt s tremi žlicami mueslija |
Malica: |
1 kozarec soka iz agrumov |
Kosilo: |
100 g nemastnega mletega mesa, 200 g krompirja, 1 jajce, 70 g integralnih testenin začinjenih s svežim paradižnikom in nasekljano rukolo, 200 g sadja |
Večerja: |
mešana solata iz rdečega radiča, paradižnika in kumar, 50 g na pari kuhane špinače, 200 g sadja |
|
11. dan |
Zajtrk: |
2,5 dl delno posnetega mleka, 4 integralni prepečenci |
Malica: |
200 g sadja |
Kosilo: |
100 g nemastnega mletega mesa, 200 g krompirja, 1 jajce, 40 g integralnega kruha, 200 g sadja |
Večerja: |
50 g integralnega kruha, goveji zrezek z žara, pečena zelenjava (jajčevec, bučke in rdeči radič), cikorija |
|
12. dan |
Zajtrk: |
1 nemastni jogurt s tremi žlicami mueslija |
Malica: |
1 kozarec soka iz agrumov |
Kosilo: |
riž z rdečim radičem, 200 g sadja |
Večerja: |
mešana solata iz endivije, zelenega radiča in paradižnika, 150 g pečene ribe, pečeni jajčeveci |
|
13. dan |
Zajtrk: |
2,5 dl delno posnetega mleka, 3 integralni prepečenci |
Malica: |
200 g sadja |
Kosilo: |
100 g graha skuhanega v slani vodi in začinjenega z žličko tatarske omake, 1 kumara, 200 g sadja |
Večerja: |
surova zelenjava, zelenjavna juha s 30 g stročnic in 30 g testenin ali riža, 200 g sadja |
|
14. dan |
Zajtrk: |
1 nemastni jogurt, 3 integralni prepečenci |
Malica: |
1 kozarec soka iz agrumov |
Kosilo: |
30 g integralnih testenin začinjenih s paradižnikovo omako in 50 g graha, 50 g šunke ali pršuta; 200 g sadne solate iz sezonskega sadja |
Večerja: |
zelena solata, 2 trdo kuhani jajci, kuhana zelenjava (špinača, cvetača), 200 g sadja |
|
15. dan |
Zajtrk: |
2,5 dl delno posnetega mleka s tremi žlicami mueslija |
Malica: |
1 kozarec soka iz agrumov |
Kosilo: |
solata iz stročnic, 40 g integralnega (polnozrnatega) kruha, 200 g sadja |
Večerja: |
predjed iz surove zelenjave (zelena solata, korenček, zelena), 150 g ribe pečene v foliji, začinjene z omako iz mete, solata iz endivije, 200 g sadja |
|
16. dan |
Zajtrk: |
2,5 dl delno posnetega mleka, 3 integralni prepečenci |
Malica: |
200 g sadja |
Kosilo: |
solata s papriko, 200 g sadja |
Večerja: |
predjed iz surove zelenjave; 50 g integralnega riža z 2 paradižnikoma, 75 g kuhane zelenjave (korenček, grah), žlico koruze, olivnim oljem; 200 g sadja |
|
17. dan |
Zajtrk: |
1 nemastni jogurt s tremi žlicami mueslija |
Malica: |
1 kozarec soka iz agrumov |
Kosilo: |
100 g nemastnega mletega mesa, 200 g krompirja, 1 jajce, 70 g integralnih testenin začinjenih s svežim paradižnikom in nasekljano rukolo, 200 g sadja |
Večerja: |
mešana solata iz rdečega radiča, paradižnika in kumar, 50 g na pari kuhane špinače, 200 g sadja |
|
18. dan |
Zajtrk: |
2,5 dl delno posnetega mleka, 4 integralni prepečenci |
Malica: |
200 g sadja |
Kosilo: |
100 g nemastnega mletega mesa, 200 g krompirja, 1 jajce, 40 g integralnega kruha, 200 g sadja |
Večerja: |
50 g integralnega kruha, goveji zrezek z žara, pečena zelenjava (jajčevec, bučke in rdeči radič), cikorija |
|
19. dan |
Zajtrk: |
1 nemastni jogurt s tremi žlicami mueslija |
Malica: |
1 kozarec soka iz agrumov |
Kosilo: |
riž z rdečim radičem, 200 g sadja |
Večerja: |
mešana solata iz endivije, zelenega radiča in paradižnika, 150 g pečene ribe, pečeni jajčeveci |
|
20. dan |
Zajtrk: |
2,5 dl delno posnetega mleka, 3 integralni prepečenci |
Malica: |
200 g sadja |
Kosilo: |
100 g graha skuhanega v slani vodi in začinjenega z žličko tatarske omake, 1 kumara, 200 g sadja |
Večerja: |
surova zelenjava, zelenjavna juha s 30 g stročnic in 30 g testenin ali riža, 200 g sadja |
|
21. dan |
Zajtrk: |
1 nemastni jogurt, 3 integralni prepečenci |
Malica: |
1 kozarec soka iz agrumov |
Kosilo: |
30 g integralnih testenin začinjenih s paradižnikovo omako in 50 g graha, 50 g šunke ali pršuta; 200 g sadne solate iz sezonskega sadja |
Večerja: |
zelena solata, 2 trdo kuhani jajci, kuhana zelenjava (špinača, cvetača), 200 g sadja |
|
22. dan |
Zajtrk: |
2,5 dl delno posnetega mleka s tremi žlicami mueslija |
Malica: |
1 kozarec soka iz agrumov |
Kosilo: |
solata iz stročnic, 40 g integralnega (polnozrnatega) kruha, 200 g sadja |
Večerja: |
predjed iz surove zelenjave (zelena solata, korenček, zelena),150 g ribe pečene v foliji, začinjene z omako iz mete, solata iz endivije, 200 g sadja |
|
23. dan |
Zajtrk: |
2,5 dl delno posnetega mleka, 3 integralni prepečenci |
Malica: |
200 g sadja |
Kosilo: |
solata s papriko, 200 g sadja |
Večerja: |
predjed iz surove zelenjave; 50 g integralnega riža z 2 paradižnikoma, 75 g kuhane zelenjave (korenček, grah), žlico koruze, olivnim oljem; 200 g sadja |
|
24. dan |
Zajtrk: |
1 nemastni jogurt s tremi žlicami mueslija |
Malica: |
1 kozarec soka iz agrumov |
Kosilo: |
100 g nemastnega mletega mesa, 200 g krompirja, 1 jajce, 70 g integralnih testenin začinjenih s svežim paradižnikom in nasekljano rukolo, 200 g sadja |
Večerja: |
mešana solata iz rdečega radiča, paradižnika in kumar, 50 g na pari kuhane špinače, 200 g sadja |
|
25. dan |
Zajtrk: |
2,5 dl delno posnetega mleka, 4 integralni prepečenci |
Malica: |
200 g sadja |
Kosilo: |
100 g nemastnega mletega mesa, 200 g krompirja, 1 jajce, 40 g integralnega kruha, 200 g sadja |
Večerja: |
50 g integralnega kruha, goveji zrezek z žara, pečena zelenjava (jajčevec, bučke in rdeči radič), cikorija |
|
26. dan |
Zajtrk: |
1 nemastni jogurt s tremi žlicami mueslija |
Malica: |
1 kozarec soka iz agrumov |
Kosilo: |
riž z rdečim radičem, 200 g sadja |
Večerja: |
mešana solata iz endivije, zelenega radiča in paradižnika, 150 g pečene ribe, pečeni jajčeveci |
|
27. dan |
Zajtrk: |
2,5 dl delno posnetega mleka, 3 integralni prepečenci |
Malica: |
200 g sadja |
Kosilo: |
100 g graha skuhanega v slani vodi in začinjenega z žličko tatarske omake, 1 kumara, 200 g sadja |
Večerja: |
surova zelenjava, zelenjavna juha s 30 g stročnic in 30 g testenin ali riža, 200 g sadja |
|
28. dan |
Zajtrk: |
1 nemastni jogurt, 3 integralni prepečenci |
Malica: |
1 kozarec soka iz agrumov |
Kosilo: |
30 g integralnih testenin začinjenih s paradižnikovo omako in 50 g graha, 50 g šunke ali pršuta; 200 g sadne solate iz sezonskega sadja |
Večerja: |
zelena solata, 2 trdo kuhani jajci, kuhana zelenjava (špinača, cvetača), 200 g sadja |
|
Add to Favourites