Pomladanska dieta
O dieti:
Ta dieta je kot nalašč za pomladanski čas, pa tudi zgodnje poletni. Dieta je pestra in bogata.
OSNOVNA NAVODILA
- Na dieti ne smete biti več kot enkrat mesečno.
- Vsak dan lahko izberete en obrok iz spodnjega seznama. Lahko zamenjate kosilo in večerjo, če želite, a ne izpustite nobenega obroka in ne ponavljajte obrokov.
- Pijte najmanj 2 litra tekočine dnevno.
- Izogibajte se pravemu čaju, kavi, alkoholu in vsem pijačam, ki vsebujejo sladkor. Lahko pijete rastlinske čaje in kavo brez kofeina.
- Namesto lubenice lahko pojeste tudi melono v nekoliko manjši količini.
- Pred uporabo diete se posvetujte z zdravnikom.
1. dan |
Zajtrk: |
1/2 grenivke, 1 jogurt, 1 rezina polnozrnatega kruha z malo nemastnega namaza |
Kosilo: |
1 polnozrnato pecivo, 7,5 dag tune iz vode začinjene z malo limoninega soka, 2 žlici nemastnega sira |
Večerja: |
17,5 dag bele ribe, kuhane ali z žara, priloga: 10 dag kuhanega mladega krompirja, 10 dag kuhanega mladega korenčka in kot dodaten prigrizek še: 5 dag grozdja, 2 rezini ananasa z dvema žlicama jogurta |
|
2. dan |
Zajtrk: |
2,5 dag nesladkanih kosmičev (muesli) z majhnim jabolkom in 1,2 dl posnetega mleka |
Kosilo: |
2 rezini polnozrnatega kruha z malo nemastnega sira, solata, 5 dag piščančjega mesa brez kože, 1 jogurt |
Večerja: |
7,5 dag piščančjih prsi brez kože pečenih v foliji, priloga: omaka iz 5 dag nemastnega sira z dvema drobno narezanima mladima čebulama in enim strokom česna, malo limoninega soka in sokom iz piščančjih prsi, ki se je nabral v foliji, 7,5 dag testenin, 10 dag kuhanega graha in kot dodaten prigrizek še: 10 dag sveže sadne solate |
|
3. dan |
Zajtrk: |
1,2 dl nesladkanega soka iz pomaranče ali grenivke, 1 polnozrnato pecivo z 2,5 dag nemastnega sira in enim na rezine narezanim paradižnikom |
Kosilo: |
5 dag nemastnega mesa, 2 rezini polnozrnatega kruha, solata iz enega nastrganega korenčka in malo zelene (lahko stebelne), ter 1 žlica rozin |
Večerja: |
7,5 dag jetrc z žara, priloga: 1 drobno narezana čebula, 5 dag gob narezanih na rezine, 4 olupljeni paradižniki iz konzerve (pelati) in 2 žlici sladke koruze (ko zavre dušite oziroma tenstajte 15 minut in na koncu dodajte 2,5 dag nemastnega sira), 7,5 dag kuhanega riža, 7,5 dag kuhanega brstičnega ohrovta, 2 rezini polnozrnatega kruha in kot dodaten prigrizek še: 5 dag grozdja |
|
4. dan |
Zajtrk: |
2,5 dag koruznih kosmičev in 1,2 dl posnetega mleka, 1 majhna banana |
Kosilo: |
1 olupljena in narezana hruška, nekaj listov zelene solate, 5 dag svežih šampinjonov narezanih na rezine, 1 žlica narezanih mandljev, 2 žlici jogurta, 1 strok česna, 1 rezina polnozrnatega kruha z malo nemastnega sira |
Večerja: |
10 dag nemastne svinjine pražene na pol žlice olja, kateri dodate 10 dag sveže narezane zelenjave in en strok česna in pražite dokler ne postane mehko, nato začinite z limoninim sokom, 7,5 dag testenin in kot dodaten prigrizek še: sadna solata iz 22,5 dag lubenice, 5 dag grozdja, 1 kivijem |
|
5. dan |
Zajtrk: |
1 narezano jabolko, 1 žlica rozin in dve žlici jogurta, vse potrošeno z malo cimeta |
Kosilo: |
4 dag sira edamec narezanega na kockice, zmešanega z narezano svežo kumaro, radičem in zeleno, 7,5 dag hladnih testenin in 2 žlici jogurta |
Večerja: |
1 mala postrv z žara začinjena z malo limoninega soka in 1 žličko narezanih mandljev, 10 dag mladega kuhanega krompirja, 10 dag kuhanega graha, 1 rezina polnozrnatega kruha |
|
6. dan |
Zajtrk: |
2,5 dag koruznih ali drugih kosmičev z 1,2 dl posnetega mleka, 1,2 dl nesladkanega soka iz pomaranče ali grenivke |
Kosilo: |
omleta iz dveh jajc in 2 žlici sladke koruze, velika mešana solata, 2 rezini polnozrnatega kruha |
Večerja: |
10 dag testenin z omako iz 10 dag nemastnega stopljenega sira, 5 dag gob narezanih na rezine, dvema na debelo (ne na drobno) narezanima orehoma, zelena solata z rezinami pomaranče |
|
7. dan |
Zajtrk: |
1 trdo kuhano jajce, rezina polnozrnatega kruha z malo nemastnega sira, 1 jogurt |
Kosilo: |
15 dag krompirja kuhanega v lupini, polnjenega s 5 dag skute in potrošenega z 2,5 dag parmezana, velika mešana solata |
Večerja: |
10 dag pečenega piščančjega mesa brez kože, 15 dag krompirja kuhanega v lupini, 10 dag kuhane špinače ali graha, 10 dag kuhanega korenčka, solata iz 10 dag svežega sadja z dvema žlicama jogurta. |
|
Add to Favourites