Pojma dieta ne smemo razumeti kot stalno odrekanje našim prehranskim razvadam in stradanje, ampak kot način življenja, ki poleg tega, da morami jesti celostno in zmerno, vključuje tudi naše gibanje in aktivno življenje. Za boljše počutje in zdravje si ljudje izberemo različne aktivnosti – od teka, kolesarjenja, dvoranskih športov, plavanja do plesa in tudi ne boste verjeli…. vadbe s Kettlebelli!

O vadbi

Kettlebelli (rusko: girya) izhajajo iz Rusije in spominjajo na topovsko železno kroglo z ročajem.

Vadba s kettlebellom omogoča razvoj telesne moči, gibljivosti, ravnotežja ter krepi naš kardiovaskularni sistem. Kettlebelli se razlikujejo po teži, in sicer v razponu od štirih in nekje do oseminštirideset kilogramov. Z njimi lahko izvajamo širok nabor različnih vaj, vse od počepa spredaj in zadaj, izpadnih korakov, mrtvega dviga, nihanja, naloga, sunka, potega in drugih.

Vadba s kettlebelli postaja vse bolj popularna in je primerna tako za profesionalne športnike, kot tudi za rekreativce in začetnike.

Vadba za celo telo

Eden največjih prednosti vadbe s kettlebelli je spodbujanje delovanja več različnih mišičnih skupin v eni sami vaji. Poleg tega ima taka vadba pozitiven vpliv na kardiovaskularni sistem in krvni tlak. Ne le, da krepi sprednji del telesa in mišice jedra, prav tako utrjuje zadnji del, vključno z mišicami spodnjega dela hrbta, zadnjice in meč. Zelo pomembno je, da vaje s kettlebelli izvajamo pravilno. To pomeni, da pred treningom pravilno ogrejemo svoje telo, še posebej spodnji del hrbta in rame. Ob samem izvajanju treninga pazimo na pravilno dihanje. V primeru, da ste začetnik priporočamo izvajanje vaj pod vodstvom kvalificiranega trenerja. Ob nepravilnem izvajanju namreč lahko pride do poškodb po nepotrebnem.

Nihanje (Swing)

Vaja nihanja je osnova vadbe s kettlebelli, ki aktivira celotno telo. Pri vaji nihanja kettlebell držimo pred seboj z obema rokama, stopala so približno v širini ramen. Preden naredimo nihaj, kettlebell pravilno dvignemo preko tehnike mrtvega dviga (zravnan hrbet, izbočena zadnjica). S pogledom naprej in rahlo pokrčenimi koleni, kettlebell zanihamo navzgor vse do višine ramen, pri tem gibanje izhaja iz bokov. Pri nihaju morajo biti mišice trupa in mišice spodnjega dela telesa napete.

Kettlebell

Ponazoritev pravilne izvedbe na spodnji povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=0_XjJjLc7NE

Počep spredaj:

Počep s kettlebellom spredaj je osnova za izvedbo številnih vaj in je kompleksna. Izvaja se enako kot počep spredaj brez bremena, le da je potrebno pri tej vaji imeti še večji nadzor nad telesom, ravnotežjem in držati trdno jedro.

Začetni položaj giba je razkorak nekoliko širše od ramen, pete so na tleh, lega stopal pa naj bo okrog petinštirideset stopinj. Hrbet naj bo zravnan, jedro napeto, pogled usmerjen naprej. Preko tehnike mrtvega dviga kettlebell dvignemo v višino prsnega koša.

V primeru, da z izvajanjem počepov nimate izkušenj, si predstavljajte, da se boste usedli na stol ali straniščno školjko. Ob tem pazite, da so kolena v liniji nožnih prstov. Pri spuščanju v počep globoko vdihnite, na poti navzgor pa izdihnite. Kettlebell naj ne spreminja svoje lege, globino počepa pa prilagodite svojim gibalnim zmožnostim.

Kettlebell

Ponazoritev pravilne izvedbe na spodnji povezavi:

 

Sledite naši instagram strani:

[wdi_feed id=”1″]

Add to Favourites