V zadnjem času se pojavlja veliko informacij glede pozitivnih učinkov konoplje na zdravje. Med drugim se govori, da konoplja pomaga pri hujšanju. Te informacije niso nepreverjene, saj je bilo do sedaj opravljenih kar nekaj raziskav, ki potrjujejo pozitivne učinke konoplje na uravnavanje telesne teže.

Raziskava, katere rezultati so bili objavljeni julija 2013 v eminentni reviji The American Journal of Medicine kaže, da imajo redni uživalci konoplje nižje koncentracije inzulina na tešče, kot tisti, ki konoplje ne uživajo redno. Prav tako imajo uživalci konoplje v povprečju manjše izmerjene obsege pasu in višje nivoje dobrega holesterola (HDL).

Nova raziskava, objavljena v The American Journal of Medicine februarja 2016, kaže na povezavo med pojavnostjo metabolnega sindroma in uživanjem konoplje. Pri uživalcih konoplje so dokazali kar za 54% nižjo pojavnost metabolnega sindroma v primerjavi z neuživalci. Metabolni sindrom, imenovan tudi sindrom X oziroma sindrom inzulinske rezistence je skupek več motenj presnove. Te motnje se kažejo z odpornostjo telesa na učinke inzulina, povišanim nivojem glukoze v krvi, dislipidemijo, povišanim krvnim tlakom in trebušno debelostjo. Metabolni sindrom povečuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja in diabetes.

Po drugi strani nekateri znanstveni izsledki kažejo na to, da je medicinska konoplja učinkovita v boju proti znižanemu apetitu in tako uporabna za zviševanje telesne teže. Takšni učinki so uporabni pri zdravljenju bolnikov s kroničnimi boleznimi, kot so rak, AIDS in druge bolezni kjer pride do prekomerne izgube telesne teže.

Zmeda? Pojasnimo kako deluje konoplja v telesu.

Se morda sprašujete, kako je mogoče, da bi konoplja učinkovala tako na izgubo kot na pridobivanje teže? To je mogoče pojasniti na molekularnem nivoju delovanja celic v telesu. Aktivna učinkovina v konoplji, THC (tetrahidrokanabinol) se po vnosu v telo veže na receptorje, ki se imenujejo kanabinoidni (CB) receptorji. Poznamo kanabinoidne receptorje tipa 1 in tipa 2. Tip 1 (CB1) se nahajajo pretežno v možganih, vezava THC nanje povzroči psihoaktivne učinke. Tip 2 receptorji (CB2) se nahajajo pretežno v perifernih tkivih, tj. v organih limfnega sistema in drugih tkivih. Vezava THC na receptorje CB2 povzroči protivnetne učinke. V telesu imamo molekule, podobne tistim, ki jih najdemo v konoplji. Te se imenujejo endokanabinoidi in delujejo na omenjene receptorje.

Izvlečki iz konoplje lahko pomagajo pri hujšanju.

Znanstveni dokazi kažejo na potencialno učinkovitost izvlečkov iz konoplje v boju s preveliko telesno težo. Nekateri izmed njih so že bili uporabljeni v kliničnih študijah in so prinesli dobre rezultate, vendar žal ne brez stranskih učinkov. Ti so vključevali slabost, diarejo, depresijo in druge psihološke neželene učinke, zaradi česar so se odločili učinkovine umakniti iz uporabe. Kljub temu pa poteka več raziskav, ki iščejo nove učinkovine konoplje, s katerimi bi lahko brez hujših stranskih učinkov telo spodbudili k hujšanju.

Težave pri izdelkih iz »črnega trga«

Problem izdelkov, ki se prodajajo brez potrditve njihovih učinkov, brez popolne informacije o sestavi in možnih stranskih učinkov je v tem, da pravzaprav ne veste, kaj dobite. Če naletite na izdelke, s katerimi ne dosežete nobenih učinkov, ste pravzaprav imeli še srečo. Težave nastanejo predvsem takrat, kadar se pojavijo stranski učinki. Nanje seveda nihče ne pomisli ob kopici informacij o pozitivnem delovanju, vendar izdelki, ki se prodajajo, povečini z razlogom ne vsebujejo opozoril glede možnih stranskih učinkov. Spet je v igri zaslužek.

Je torej priporočljivo uživati konopljo za namen izgube telesne teže?

Mnenja strokovnjakov so si deljena. Medtem ko psihiatriji poročajo o številnih primerih psihoze, ki nastane pri uživalcih konoplje (predvsem dolgotrajna uporaba, ni pa to nujno), se drugi strokovnjaki trudijo dokazati, da temu vendarle ni tako. Vsekakor je v igri tudi genska predispozicija, ki določa, kako se bo posameznik na učinkovino odzval, vendar nam trenutno še rutinsko ne pregledajo vseh genov ob rojstvu. Morda bo to možno v prihodnosti? Dokler pa nimamo teh podatkov, pa je morda priporočljivo, da se dobro poučite o snoveh, ki jih vnašate v telo. Posebej če ste tip človeka, ki ne želi tvegati.

 

Sledite naši instagram strani:

[wdi_feed id=”1″]

Add to Favourites