Bolezni prehranjevanja so naraščajoč problem predvsem pri mladih v obdobju adolescence in pri mladih odraslih. Pretežno se pojavijo pri dekletih, vendar se lahko pojavijo tudi pri fantih. Zaradi vse večjega pomena, ki ga pripisujemo zunanjosti in izgledu, se namreč ustvarjajo družbene norme. Te največkrat ustrezajo predvsem materialističnim principom, saj silijo v različne »obrede« urejanja zunanjosti, ki zahtevajo čas in denar. Na področju mode se te zakonitosti ponekod že nekoliko spreminjajo, prav tako je celo podjetje Mattel, ki je poznano po izdelovanju lutk Barbie, na tržišče pripeljajo lutke z bolj realnimi postavami. Kljub temu je vitko, lahko bi rekli tudi koščeno, telo še zmeraj smatrano kot idol lepote.

Anoreksija / Anorexia nervosa.

Ime izhaja iz grščine in v prevodu pomeni »izguba apetita«. Je bolezen in jo je v primeru nastopa potrebno jemati resno, saj lahko v hudi obliki vodi do resnih zapletov z zdravjem. Prepoznamo jo po spremembah v prehranjevalnem vzorcu. Oseba začne izpuščati obroke z različnimi razlagami, npr. se počuti slabo, ji takšna hrana ne ustreza itd. Kadar se lotijo obroka, si postrežejo z manjšo količino hrane kot bi bilo za osebo sicer normalno, prav tako si hrano režejo na zelo majhne koščke in potrebujejo zelo dolgo, da dokončajo svoj obrok. Zaradi dnevnega manjšega vnosa kalorij, se lahko pojavijo želje po hrani čez noč. To vodi do hranjenja z večjimi količinami hrane ponoči, po tem pa oseba lahko vsebino želodca izbruha. Neobičajnim prehranjevalnim vzorcem se pridružijo intenzivnejše telesne aktivnosti. Tudi ko je teža pod najnižjo sprejemljivo vrednostjo za določeno telesno višino, se oseba z anoreksijo ne želi zdraviti in odklanja možnosti za pridobitev kilogramov.

Dolgo časa trajajoča prenizka telesna teža lahko vodi do hudih težav s hormonskim sistemom in drugimi funkcijami telesa. Pri dekletih se bolezen diagnosticira, ko zaradi nepravilnega delovanja hormonov izgubijo mesečno perilo. Osebe potrebujejo podporno okolje, saj je vzrok njihovega vedenja v strahu pred preveliko telesno težo, hkrati pa ne zmorejo zdravih načinov za spoprijemanje s tem strahom. Zaradi odklanjanja terapije pogosto potrebujejo pomoč pri tej odločitvi, skozi celotno zdravljenje pa veliko spodbujanja in sprejemanja s strani najbližjih. Negativni pristop z zaničevanjem, posmehovanjem ali siljenje s hrano, lahko obstoječe težave še poglobi in ustvari nove psihološke težave, kot je depresija, ki se lahko konča tudi s samomorom.

Bulimija / Bulimia nervosa.

Bulimija nervosa je bolezen, ki je prav tako kot anoreksija resna in potencialno življenjsko nevarna. Za razliko od anoreksije, osebe z bulimijo ne odklanjajo hrane, temveč se hranijo normalno ali celo z obilnimi obroki, tako da je bolezen težje prepoznati. Po obroku sledi izbruhanje vsebine želodca, saj se oseba trudi ohranjati nizko telesno težo. Kljub neobičajnim vzorcem vedenja se pri osebah z bulimijo telesna teža ne zniža na nevarno vrednost, lahko tudi nekoliko nad povprečjem za viino in starost. Pridružena je tudi znižana samozavest in pretirano obremenjevanje s postavo. Osebe lahko občasno tudi hujšajo, se pretirano ukvarjajo s športom ali uporabljajo odvajala. Živijo v nenehnem strahu pred pridobitvijo kilogramov, prav tako pa se radi izogibajo hranjenju v javnosti oziroma pred drugimi.

Zaradi ohranjene normalne telesne teže je drugim težko prepoznati bolezen. Nanjo lahko navedejo značilni vedenjski vzorci, kot so: stalno pritoževanje glede previsoke telesne teže, negativna slika o svojem telesu, obisk stranišča po obroku, poškodovani zobje ali dlesni (poškodbe povzroči želodčna kislina, ki ob bruhanju pride v ustno votlino). Kadar sklepate, da ima lahko bližnja oseba bulimijo, se najprej poskušajte odkrito pogovoriti o problemu. Nikogar ne morete prisiliti v to, da si poišče pomoč, lahko pa ponudite podporo in razumevanje. Lahko tudi pomagate z iskanjem primernega strokovnjaka in ponudite spremstvo na pregled.

Zapleti dolgo trajajoče bolezni so lahko hude. Ti so dehidracija, težave s srcem, težke poškodbe zob, odsotne ali neredne menstruacije pri ženskah, prebavne težave, anksioznost, depresija, v težki obliki pa lahko osebo stanje privede celo do samomora.

 

Sledite naši instagram strani:

[wdi_feed id=”1″]

Add to Favourites